Barbosa NEA, Ferreira NCJ, Vieira TLE, Brito APSO, Garcia HCR. Intolerância à lactose: revisão sistemática. Pará Research Medical Journal. 2020; 4: e33. DOI: 10.4322/prmj.2019.033.
BRASIL. Ministério da Saúde, Intolerância à lactose. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/intolerancia-a-lactose/
Carrilho LH. Benefits of using Whey Protein Whey/Beneficios da utilizacao da proteina do soro de leite Whey Protein. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. 2013; 7(40): 195-204.
Cislaghi FPC, Badaró ACL, Pinto EP, Scarabotto L. Aproveitamento do Soro do Leite nas Agroindústrias. Francisco Beltrão: Jornal de Beltrão. 2018: 40.
Davies RW, Carson BP, Jakeman PM. The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018;10(2):221. DOI: 10.3390/nu10020221.
Haraguchi FK, Abreu WC, Paula H. Proteínas do soro do leite: composição, propriedades nutricionais, aplicações no esporte e benefícios para a saúde humana. Revista de Nutrição. 2006; 19(4): 479-488. DOI: 10.1590/S1415-52732006000400007.
Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ. et al. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14:33. DOI: 10.1186/s12970-017-0189-4.
Mahan L, Kathleen; Escott- Stump, Raymond J. Krause: alimentos, nutrição e dietoterapia. [tradução de Claudia Coana]. 13. ed. Rio de Janeiro: Elsevier. 2012.
Mattar R, Filho AB, Kemp R, Santos JS. Comparison of Quick Lactose Intolerance Test in duodenal biopsies of dyspeptic patients with single nucleotide polymorphism LCT-13910C>T associated with primary hypolactasia/lactase-persistence. Acta Cirúrgica Brasileira, São Paulo, v.28, n.1, p.77-82, 2013.
Nabuco HCG, Tomeleri CM, Sugihara Junior P et al. Effects of Whey Protein Supplementation Pre- or Post-Resistance Training on Muscle Mass, Muscular Strength, and Functional Capacity in Pre-Conditioned Older Women: A Randomized Clinical Trial. Nutrients. 2018;10(5):563. DOI: 10.3390/nu10050563.
Nicklas TA, Qu H, Hughes SO et al. Self-perceived lactose intolerance results in lower intakes of calcium and dairy foods and is associated with hypertension and diabetesin adults. The American Journal of Clinical Nutrition, Bethesda, v.94, n.1, p.191-198, 2011.